• Το Γλυκό
Αυτό το χρυσοκίτρινο φρούτο είναι σκληρό με όξινη προς στυφή γεύση και γι’ αυτό τον λόγο τρώγεται με δυσκολία όταν είναι ωμό. Όταν όμως υπόκειται σε θερμική επεξεργασία γίνεται πολύ ευαίσθητο. Τα όρια για την επιτυχία ή αποτυχία του γλυκού είναι πολύ στενά. Στο εργαστήριό μας γνωρίζοντας πολύ καλά τις ευαισθησίες αυτού του ευωδιαστού φρούτου του και του φερόμαστε ανάλογα. Καταφέραμε έτσι να αναδείξουμε το γλυκό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα και τη βελούδινη υφή του, έτσι μαζί με τα υπέροχα αρώματα της αρμπαρόριζας και τα τραγανά αμύγδαλα δίνουν στο τέλος αυτή τη μοναδική «θεϊκή» γεύση στο γλυκό μας.
• Το Φρούτο
Το κυδώνι καλλιεργείται και καταναλώνεται από τους ανθρώπους για περισσότερα από 4.000 χρόνια ενώ υπάρχουν δεκάδες αναφορές γι’ αυτό στην ιστορία και τη μυθολογία. Στη παλαιά διαθήκη πιστεύεται πως ο απαγορευμένος καρπός που έδωσε η Εύα στον Αδάμ δεν ήταν στη πραγματικότητα μήλο αλλά κυδώνι. Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως «χρυσό μήλο» και λέγεται πως το έδωσε ο Πάρις στη θεά Αφροδίτη με σκοπό να του δοθεί ως αντάλλαγμα η ωραία Ελένη. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνδυάσει το κυδώνι με τη γονιμότητα και έπαιζε σημαντικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις που συνόδευαν τους γάμους. Σύμφωνα με αυτές, ο γαμπρός πρόσφερε ως δώρο ένα κυδώνι στη νύφη με σκοπό να γλυκάνει την αναπνοή της πριν την ιεροτελεστία του γάμου. Έτσι, όλες αυτές οι αναφορές είχαν ως αποτέλεσμα να αναγνωριστεί το κυδώνι ως «φρούτο του έρωτα», του πάθους και της γονιμότητας. αξιοσέβαστες ποσότητες Όσον αφορά τη θρεπτική σύσταση αυτού του φρούτου μπορούμε να πούμε ότι απλά είναι μοναδική! Προσφέρει ελάχιστες θερμίδες (50-60 θερμίδες/ 100 γραμμάρια) αλλά φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, έχει υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνες C, A, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6). Ο καρπός του είναι πλούσιος σε χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο ενώ περιέχει και αρκετές φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως προανθοκυανιδίνες. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες -100 γραμμάρια καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες- και πηκτίνη, ένα είδους φυτικής ίνας ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία μας.