• Το Γλυκό
Τα Καρυδάκια που χρησιμοποιούμε στο γλυκό μας, συλλέγονται από τα δένδρα που φυτρώνουν στις απόκρημνες όχθες του χείμαρρου Ζάστανου, κοντά στο χωριό Κυρτώνη του Δήμου Λοκρών. Οι καρυδιές αυτές φύτρωσαν τυχαία, από καρύδια που μετέφεραν τα νερά του χειμάρρου ή τα «έσπειραν» τα κοτσύφια, τα κοράκια και οι κάργιες στην προσπάθειά τους να τα σπάσουν. Το γλυκό καρυδάκι γίνεται την άνοιξη όταν τα καρύδια είναι ακόμη τρυφερά. Είναι ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, αν όχι το κορυφαίο. Παρόλο που η διαδικασία παρασκευής του γλυκού είναι περισσότερο επίπονη από άλλα, το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο Το καρυδάκι είναι ένα γλυκό κουταλιού που μπορείς να το φας όλο το βάζο χωρίς να το καταλάβεις, αφού σου δίνει την αίσθηση ότι κάθε κομμάτι που δοκιμάζεις είναι από μόνο του μία γευστική εμπειρία. Αυτό οφείλετε σε δύο λόγους, ο ένας είναι ότι το σιρόπι του είναι πολύ ελαφρύ και δεν λιγώνει και ο άλλος λόγος είναι ο ίδιος ο καρπός σε ξαφνιάζει με την συμπαγή και υπέροχη γεύση ενός παράξενα τραγανού φρούτου που δεν έχει συνηθίσει ο ουρανίσκος μας.
• Το Φρούτο
Η καρυδιά ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών (Juglandaceae) με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος. Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα. Το πιο συνηθισμένο και γνωστό είδος είναι η Καρυά η βασιλική, λατινική ονομασία Juglans regia. Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή καρυδιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Τουρκία και η Ουκρανία. Η έκταση που καταλαμβάνει στην Ελλάδα ανέρχεται σε 70.000 στρ. περίπου, ενώ η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.000 τόνους. Οι καρποί: Τα καρύδια, όταν ωριμάσουν, τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται από το έδαφος πριν μαυρίσουν. Το εσωτερικό του καρυδιού είναι η καρυδόψιχα. Η καρυδόψιχα τρώγεται σκέτη σαν ξηρός καρπός, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική και τρώγεται με μέλι. Το χλωρό καρύδι γίνεται νόστιμο γλυκό του κουταλιού. Εκτός από τρομερό αντιμικροβιακό, σκοτώνει ακόμα και τα σκουλήκια και εντερικά παράσιτα, έχει ακόμα αρκετό ιώδιο που μπορεί να μας προστατέψει από την ραδιενέργεια. Τα μαύρα καρύδια συχνά χρησιμοποιούνται σαν εναλλακτική θεραπεία για την ακμή, προβλήματα θυρεοειδή, ερεθισμένους λαιμούς, αμυγδαλίτιδα, κολίτιδα, ringworm (τριχοφυτία), το έκζεμα και τις αιμορροΐδες. Οι ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον φλοιό για να κάνουν ένα καθαρτικό τσάι.