• Το Γλυκό
Το γλυκό που γίνεται από το περγαμόντο εκτός του ότι τρώγεται από μόνο του, είναι ιδανικό πάνω από γλυκά με κρέμες. Όταν τελειώσει το γλυκό με το σιρόπι του μπορούμε να βρέξουμε το παντεσπάνι ή άλλα μπισκότα όπως τα σαβουαγιάρ για να χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για γλυκά. Το Περγαμόντο "της αθανασίας" θα σας εντυπωσιάσει με τις λαμπερές αχυροκίτρινες ανταύγειες του παντρεμένες με εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά αλλά κυρίως με το έντονο άρωμα αυτού του ιδιαίτερου φρούτου.
• Το Φρούτο
Το δέντρο Περγαμοντιά (Citrus bergamia) ή αλλιώς Κίτρον το περγάμιον ανήκει στα εσπεριδοειδή. Το δέντρο του περγαμόντου (περγαμοντιά) είναι αειθαλές και καλλιεργείται κυρίως σε θερμά κλίματα γιατί είναι ευαίσθητο στο ψύχος, όπως στην Καλαβρία, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη χώρα μας στην Κορινθία στην Αργολίδα στην Κέρκυρα και στην Κεφαλλονιά. Χωρίς σαφή καταγωγή πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών. Οι χώρες προέλευσής εκτιμάται ότι μπορεί να είναι οι εξής: Κίνα, Ελλάδα, Ισπανία, Κανάριοι Νήσοι, Μπαρμπάντος, Λέγεται δε ότι το περγαμόντο προέρχεται από το τουρκικό μπεγκ - άρμοντι (το αχλάδι του κυρίου). Το Περγαμόντο (Bergamot Orange) είναι ο καρπός του δέντρου έχει προεξέχουσες βάσεις και κορυφές με ανθεκτικούς στήμονες και είναι σχετικά μεγάλοι είτε πεπλατυσμένοι είτε στρογγυλοί και έχουν χρώμα κίτρινο προς πορτοκαλί. Το εσωτερικό του καρπού του περγαμόντου δεν τρώγεται ωμό ενώ το ξύσμα του φλοιού χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική. Με το περγαμόντο παρασκευάζονται γλυκό του κουταλιού. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολλές: αναλγητικές, αντικαταθλιπτικές, αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και κατευναστικές. Το αιθέριο έλαιο του περγαμόντου είναι περιζήτητο και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία.