• Το Γλυκό
Ως γλυκό του κουταλιού το νεράντζι είναι έξοχο σε άρωμα και γεύση και δημοφιλές στην παράδοση πολλών περιοχών της Ελλάδας. Το μυρωδάτο νεράντζι, είτε πράσινο είτε φλούδα από τα ώριμα θεωρείται κορυφαίο στην κλίμακα αξίας των γλυκών κουταλιού, γιατί απαιτούν φροντίδα και γνώση. Στο γλυκό νεράντζι μας θα συναντήσετε ιδιαίτερα γενναιόδωρη γεύση, καθώς ακροβατεί ανάμεσα στις εναλλασσόμενες εντυπώσεις του πικρού και του γλυκού, μια ισορροπία που, για να την πετύχεις, χρειάζεται μαεστρία.
• Το Φρούτο
Η νεραντζιά ανήκει στα εσπεριδοειδή, κατάγεται από το Βιετνάμ και καλλιεργείται σε τροπικές περιοχές και στις χώρες της Μεσογείου. Το δέντρο είναι ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία. Χρησιμοποιείτε δε πολύ συχνά σαν υποκείμενο κατά τον εμβολιασμό των άλλων εσπεριδοειδών. Από τον ανθό της νεραντζιάς λαμβάνεται αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Ο καρπός της νεραντζιάς είναι το νεράντζι που παρόλο που μοιάζει σαν πορτοκάλι έχει εμφανώς τελείως διαφορετική γεύση. Τα νεράντζια είναι πολύ πικρά και ξινά και δεν καταναλώνονται νωπά. Όπως και το πορτοκάλι διαθέτει αντίστοιχα στοιχεία που το καθιστούν ωφέλιμο. Ο φλοιός του αποτελεί τη βάση διαφόρων παρασκευασμάτων, μεταξύ άλλων το «sirop d’orange», όπως και διαφόρων λικέρ π.χ. το Curacao της Ολλανδίας.